Top Social

Massapukeutuminen ja epäluonnollisuus epävarmuuden merkkejä?

torstai 6. heinäkuuta 2017


Sain tähän postaukseen idean, kun katsoin Armanin Pohjantähden alla- ohjelmaa. Mulla vähän särähti korvaan, kun ohjelmassa haastateltiin Paparazzin toimitusjohtajaa Laila Snellmania, joka sanoi että on sääli nähdä niin sanottua ''tekolookia'' eli keinotekoista tyyliä nuorilla naisilla ja tytöillä. Olen samaa mieltä silloin, jos oikeasti henkilön ajatus on esimerkiksi vääristynyt tai hän meikkaa ja muokkaa ulkonäköään vaan miellyttääkseen muita. Jos ihminen on kuitenkin mieleltään terve, niin eikös keinotekoinen tyyli ole tyyli siinä missä muutkin ovat? Ketä se haittaa, jos joku pitää voimakkaammasta meikistä, laittautumisesta ja värjätyistä hiuksista? Miksi voimakkaasti meikkaavat ihmiset yhdistetään usein huonoon itsetuntoon omaaviin? Mun mielestä toikin on yks sellanen asia, jota yleistetään ihan hirveen paljon. On epäreilua, että paljon meikkaavista ihmisistä on niin paljon ennakkoluuloja. Jotkut harrastaa meikkausta ja pitää sitä taiteena. Eikös se voisi olla tavallaan niin kuin piirtämistä, mutta sitä vaan tehdään omiin kasvoihin? Ei se automaattisesti tarkoita sitä, että ihminen on vaan liian epävarma olemaan ilman meikkiä. Tottakai on ihmisiä, jotka ei esimerkiksi edes kauheasti välitä meikkaamisesta, mutta silti meikkaa, koska muuten tuntee ettei sovi yleiseen muottiin. Yritän vaan sanoa, että ei se aina ole niin. Itse ainakin voin sanoa, että pidän tekoripsistä ja ne kuuluivat ennen mun jokapäiväiseen meikkirutiiniin. Nykyään käytän niitä vaan välillä, koska en ole varma kuuluuko ne enää samalla tavalla mun tyyliin. Ehkä ne jossain vaiheessa kuuluu tai ehkä ei. Tyylit vaihtelevat, mutta eihän munkaan itsevarmuus ole muuttunut tässä silti mitenkään. Toivottavasti saitte kiinni siitä, mitä ajan tällä tekstillä takaa.
Tätä toista asiaa ei sinänsä edes käsitelty jaksossa, mutta se tuli silti samasta aiheesta mieleeni. Kyseessä on siis massapukeutuminen, joka yhdistetään myöskin usein epävarmuuteen. Usein kuulee sitä, että kuinka kaikki kuuluvat siihen samaan muottiin, pukeutuu samanlailla ja niin edelleen, eikä yhtään uskalla erottautua joukosta. Koen, että itselläni on hyvä itsetunto. Jos nään omaa silmää miellyttävän vaatteen, ostan sen sitä enenpää miettimättä. Minkä sille vaan mahtaa, jos sattuu pitämään vaikka paidoista, jotka ovat myös suuren muun joukon mieleen? Usein kun nähdään jonkinlainen paita jollakin, niin joku muukin innostuu ja siitä sitten joku muukin innostuu ja niin edelleen. Niin muoti leviää. Tuskin kukaan nyt oikeasti ostaa jotain paitaa vaan siksi että muillakin on, vaikka pitäisi sitä rumana? Massapukeutuminen on mun mielestä ok niin kauan, kun oikeasti kokee sen omakseen.
Ärsyttää vaan välillä kuulla, että kaikki ovat vaan samannäköisiä. Sittenpä vasta ihmiset olisivatkin epäaitoja, jos väkisin alettaisiin yrittää erottautumaan joukosta. Eihän kohta vaihtoehtotyyleissäkään olisi mitään ideaa, jos kaikki alkaisivat pyrkimään niihin. Tähän kohtaan taas pakko mainita, että tottakai varmasti on sellaisia ihmisiä varsinkin nuorempien joukossa, jotka ei ihan oikeasti vaan uskalla pukeutua niin kuin haluaisivat, vaikka oudoksuvien katseiden pelossa. 

Arvostan ylipäätään ihmisiä, jotka pukeutuvat just niin kun haluavat ja värjäävät esimerkiksi hiuksiaan ihan sen väriseksi, kun ikinä tahtoo! Itse voin sanoa, että pukeutumistyylini on tällä hetkellä varmaan sitä ''massaa''.  En ole ajatellut, että nyt haluan pukeutua niin kuin kaikki muutkin. Tyyli on vaan rakentunut, kun olen ostanut itseä miellyttäviä vaatteita. Tyyli voi muuttua koska vaan, mutta mun mielestä siitä ei kannata stressata liikaa. Kunhan se mitä on sun päällä miellyttää sua itseäs, niin se on tärkeintä!

Miten sä meikkaat tai pukeudut?

18 kommenttia on "Massapukeutuminen ja epäluonnollisuus epävarmuuden merkkejä?"
 1. Joskus yläasteikäisenä moni kokee tarvetta sulautua joukkoon, ja uskon että silloin moni myös ostaa vaatteita ja/tai meikkejä jotka sopivat valtavirran tyyliin, vaikka ne ei ihan niiin omaa tyyliä oliskaan. Mut älyttömän hyvä postaus ja oot kyl oikeessa että tota aihetta yleistetään ihan liikaa. Itsevarmuutta on pukeutua just niin ku huvittaa, oli ne vaatteet sit kaikkien muidenkin suosiossa tai ei.

  VastaaPoista
 2. Hyvin kirjotettu teksti! Muistan kun oli kaks vuotta sitten isosena riparilla ja siellä oli yksi tyttö joka meikkasi kasvonsa jokaikinen aamu. Kunnon pakkelit oli naamassa. Moni isonen sitten siinä sano: "miks teet noin? Ollaan leirillä eikä kukaan välitä miltä sä näytät." Tyttö vastas aina siihen et se tekee sen itsensä takia. Sillon en vielä asiaa ite ymmärtäny, mut nyt ymmärrän ja iteki käytän tän tytön sanoja. Kaikkea mitä käytän itseni ehostamiseen teen sen itseni enkä kenenkään muun vuoksi ja niin sen pitää mennä. En oikeasti usko että kukaan joka käyttää sata kerrosta pakkelia naamassaan tekee sen muiden vuoksi.
  Oma tyylini ja meikkaustapani on ihan erilainen kuin yläasteella tai lukion aloittaessani. Silloin yritin olla välittämättä koska kaverit ei välittäny. Nykyään taas tyylini vaihtuu yhtä usein kuin sukat jalassa, mutta meikkaus on aikalailla saman tyylistä. Voin sanoa että mitä enemmän meikkiä niin sen parempi xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tota oon itekin kuullut joskus, että miks nyt meikkaat vaikka ei edes ''tarvis''.. Mulle ainakin viikonloppu aamuisin on tavallaan hauskanpitoa, että kuuntelen musiikkia ja meikkailen ja sillä lähtee kivasti päivä käyntiin. :) Ja joskus jossei huvitakaan meikata, niin sitten lähetään ilman! Ja jep noin sen just pitää mennä, että suurimmalta osin meikkaus tehään oman itsensä vuoks. :)

   Poista
 3. Todella hyvä kirjoitus.
  Itse meikkaan vain juhlatilaisuuksiin (ei hautajaiset) ja tyylini on tasann normi topit ja colleget taikka legginsit. Jos joku ei pidä mun maustani, niin en itse ala sen takia mun tyyliäni muuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! On se joo toisinkin päin, että kummastellaan jossei joku meikkaa. Mutta hei hyvä, rokkaa sun omaa tyyliä. :)

   Poista
 4. Täyttä asiaa koko tää postaus! Äiti monta kertaa kysyy multa, että miks meikkaan, jos oon menossa jonnekin. Vastaan sille aina, että meikkaan sen takia että rakastan meikkaamista (vaikka en ookaan mikään hirveen hyvä siinä) ja haluan meikata. Munkin tyyli on varmaan sit enimmäkseen sitä massaa, mutta en voi sille mitään että satun tykkäämään samanlaisista vaatteista kuin monet muutkin. Sehän nyt kauheaa olisi, jos mun pitäis pukeutua jollain muulla tapaa, josta en tykkäis, ihan vaan sen takia että mun pitäis erottua massasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha jep oon kuullut samaa. :D On sitäkin tullut kuultua, että ''Aijaa säkin ostit ton, kaikilla on tommonen.'' ''En voi ostaa tätä, kun kaikilla muillakin on tällänen vaikka haluaisin.'' Munkin mielestä olisi kauheaa, jos tollasia pitäis miettiä. :D

   Poista
 5. Hyvä postaus, sai hyvin ajatuksesta kiinni! Itse aina sanon meikkaamisen olevan aivan kuin piirtämistä vanhemman väen ihmisille, jotka vieroksuvat meikkaamista :D

  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvä!! Ton oon kokenut itekin hyväks tavaks selittää. :D

   Poista
 6. Mä oon ihan samaa mieltä, meikkaaminen on mulle harrastus, innostuksen kohde ja keino käyttää luovuuttaan. Toki on plussaa jos sen jälkeen näyttää omaan silmään vähän kauniimmaltakin, mutta enemmän se on se, että pystyy näyttämään aina vähän erilaiselta oman tuulen mukaan. Mä en ymmärrä niitä ihmisiä jotka vuodesta toiseen joka päivä meikkaa tasan samalla tavalla, mulla ei onnistuisi!:D Vaatteiden kohdalla mulla oli tosin varsinkin nuorempana se asenne, että kaunis vaate muuttui mun silmissä rumaksi, jos sitä näki joka toisella vastaantulijalla. Nykyään senkin suhteen yritän olla rennompi, ja ostaa vaatteen jos se musta näyttää kivalta ja haluan sen. Ei sen pitäisi ketään vaivata, miltä toinen näyttää ja mitä sen eteen tekee, kunhan itse on tyytyväinen ja voi hyvin omassa kehossaan.

  Sanna / pannariblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla vähän sama vaikka en mitenkään ihmeellisesti meikkaakaan! Haha ite meikkaan aika samanlailla, välillä vaan räväkämmin. Ja hyvä jos oot koittanut olla vähän rennompi ton asian suhteen!! :)

   Poista
 7. Meikkailen nykyään todella vähän. Ei tällainen mummeli tarvitse meikkiä. Vaatteeni olen tehnyt aina itse, harvoin ostan kaupasta mitään. Nykyään en osta edes kankaita vaan teen vanhoista vaatteista uusia, kuten farkuista takkeja yms. Jos jollaine on samanlainen vaate päällään kuin minulla, lahjoitan vaatteen saman tien Hope-yhdistykselle.
  Koska olen vaatetusalanammattilainen, en halua muiden vaikuttavan omiin pukeutumisiini vaan haluan luoda itselleni kokonaan uusia juttuja. Mutta nykyään nuoret pukeutuu paremmin mitä ennen, vaihtoehtoja on enemmän mitä minun nuoruudessani. Vaikka aina ei erota tyttöjä toisistaan kun ovat toistensa kopioita.
  Mukavaa kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cool ois hauska osata tehä ite itellensä vaatteet! Ja samoin sulle. :)

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus! Nää on taas näitä asioita että miksi rajumpi meikkaaminen tai massapukeutuminen koetaan vääräksi asiaksi, en käsitä. Munkaan mielestä massapukeutuminen ei todellakaan jokaisen kohdalla tarkoita sitä etteikö uskaltaisi olla muuta, me kaikki vaan ei välttämättä haluta erottua joukosta. Eikä se aina ole haluamisestakaan kiinni vaan just siitä että silmää nyt sattuu miellyttämään ne asiat mitkä on paljon esillä ja muidenkin suosiossa. Se on ihan luonnollinen ilmiö ja sen pitäisi olla enemmän kuin okei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!! Jep eipä tarkotakaan.. ja just niin, ihan luonnollinen ilmiö mitä silti paheksutaan!

   Poista
 9. Oon niin samaa mieltä sun kanssa! Tosin, nyt meikkaaminen on nousussa, joten toivon että sitä mukaan myös meikkaamista aletaan arvostamaan nimenomaan taidemuotona. Mulla onkin tästä samasta aiheesta luonnos valmiina, voispas sen valmistella ja julkaista myös. Tosi hyvää pohdintaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3 mielelläni lukisin sen sunkin kirjotuksen. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♡